groen plukje gras in de straat

Oproep voor bedrijven: formuleer een cleantech Challenge!

In april 2019 beginnen we met BeStart 4! Een nieuwe ronde van onze accelerator waarin we cleantech startups helpen om hun succes te versnellen. In deze vierde ronde van het programma introduceren we iets nieuws: de BeStart Challenge. In deze Challenge krijgen startups de uitdaging om te werken aan bestaande cleantech problemen in het bedrijfsleven. 

De aanleiding voor deze Challenge is het feit dat veel startups het lastig vinden om de juiste product-market-fit te vinden. Zoals Hans Westerhof het verwoordt: ‘als startup heb je een aspirientje in de aanbieding, maar weet je eigenlijk wel zeker dat je klant hoofdpijn heeft?’. Hoe mooi een product of dienst ook is, in de praktijk blijkt regelmatig dat klanten er niet op zitten te wachten of er niet voor willen betalen. Met de BeStart Challenge slaan we deze problematiek min of meer over. We verschuiven van ‘technology push’ naar ‘market pull’.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Onder cleantech verstaan we technologie die bijdraagt aan milieu of energiebesparing.[/dt_quote]

Oproep: schrijf een cleantech Challenge uit

We zoeken bedrijven die in hun (productie)proces tegen een duurzaamheidsuitdaging aan lopen. Of dat nu een marktvraagstuk, een technologisch vraagstuk of interne uitdaging betreft. Denk bijvoorbeeld aan reststromen waar meer mee te doen is, alternatieve mogelijkheden om energie op te wekken of duurzame manieren om de CO2 uitstoot te verminderen. Heb jij zo’n uitdaging in je organisatie? De kans bestaat dat er een startup is die een innovatieve oplossing biedt voor deze uitdaging. Schrijf je BeStart Challenge uit en wij gaan voor je op zoek.

Win-win situatie voor bedrijfsleven en startups

Doordat de vraag vanuit het bedrijfsleven en het aanbod vanuit startups heel concreet wordt samengebracht, ontstaat er met de BeStart Challenge een hele duidelijke win-win situatie:

  • De uitdaging voor de organisatie wordt opgelost. Daardoor hoeft er geen strategische verandering of investering plaats te vinden binnen de organisatie.
  • De organisatie fungeert als launching customer voor de startup. Daarmee krijgt de startup de kans om te groeien en haar product of dienst verder te ontwikkelen.

Heb jij een concreet idee hoe een startup kan helpen om een duurzaam probleem in jouw onderneming op te lossen? Of wil je erover sparren? Wij horen het graag! Neem contact op met ronald@bestart.nl.

Hoe werkt het?

De uitdager en de startup worden aan elkaar verbonden en werken gedurende de looptijd van het programma aan de challenge. Hierbij hanteren we de volgende randvoorwaarden:

  1. De Challenge sluit aan op het thema (clean)tech of duurzaamheid;
  2. De Challenge geeft een startup de mogelijkheid om een groeimarkt aan te boren;
  3. De uitdager heeft de intentie om een gezamenlijke pilot op te zetten en werkt daardoor als Launching Customer / partner voor startup;
  4. De uitdager stelt zich beschikbaar tijdens het BeStart programma voor begeleiding / samenwerking met startup;
  5. De samenwerking tussen de uitdager en de startup heeft een schaalbare potentie. De startups krijgt de mogelijkheid om een groeimarkt aan te boren. De Challenge dient dus niet als eenmalige dienstverlening, maar de startup moet na de pilot met het ontwikkelde product kunnen doorgroeien.
  6. Beide partijen blijven eigenaar van hun eigen Intellectueel Eigendom, tenzij onderling anders overeengekomen.

Bestart op een rijtje

Aan het whiteboard