Koeien in weiland

Peer-to-peer sessie: de struggles van de een zijn herkenning voor de ander.

We zijn een paar maanden onderweg in de vijfde BeStart jaargang en de startups duiken steeds meer de diepte in. Daarbij krijgen ze niet alleen deskundige begeleiding van onze coaches, maar ook van elkaar. Op dinsdag 2 juli was er een peer-to-peer sessie waarin drie startups zelf een case inbrachten.

Edwin van Ens, die met zijn bedrijf Dairy Applications software voor melkveehouders ontwikkelt, legde een case voor op het gebied van softwareontwikkeling. “Met het inbrengen van zo’n case stel je je best kwetsbaar op, maar gelukkig heb ik daar niet zoveel moeite mee. Wij zitten nu middenin het proces van softwareontwikkeling, waardoor we boeren kunnen helpen om hun voederproces te moderniseren en optimaliseren. Het gevolg: een blijere melkveehouder, een sterker bedrijf èn een schoner milieu. In die ontwikkeling kom ik best wat uitdagingen tegen, omdat ik zelf geen softwareontwikkelaar ben.”

Een gevarieerde groep heeft opgeteld een schat aan ervaring

“Tijdens de peer-to-peer sessie heb ik nuttige tips van anderen gekregen, die al eens vaker met dit bijltje hadden gehakt,” vervolgt Edwin. “Die tips kon ik meteen al toepassen! Omdat we zo’n gevarieerde groep zijn, maar wel allemaal in de cleantech sector actie zijn, werkt het uitwisselen van ervaringen heel goed. Waar de één zijn sporen ruim in heeft verdiend, kan de ander nog heel wat leren. Juist door die wisselwerking zijn onze groepsbijeenkomsten super waardevol.”

Matthijs Popken
Mattjijs Popken | info@popkenmechatronica.nl | 06 – 57 76 81 52

Je haalt eruit wat voor jou van waarde is

Voor Matthijs Popken, van Popken Mechatronica, was de peer-to-peer sessie een kwestie van cherrypicking. “Natuurlijk is niet alles wat je in zo’n sessie hoort op jou van toepassing, maar ik herkende me wel in een aantal verhalen. De struggles van de één zijn juist een herkenning voor de ander. Dat voelt fijn, zeker omdat je als startup heel veel zelf moet uitzoeken. Met Popken Mechatronica bouw ik sensortechnologie voor de tuinbouw en akkerbouw. De uitdagingen waar anderen mee worstelen, of het nu op technologisch, financieel of organisatorisch vlak is, kunnen ongetwijfeld ook op mijn pad komen. Mocht ik zelf ooit in zo’n situatie terecht komen, dan gaat er vast wel een alarmbel rinkelen en pak ik de dingen daardoor anders aan.”