Startup coach vertelt: wat levert een startup accelerator op?

In april 2020 begint een nieuwe lichting cleantech startups aan het accelerator programma van BeStart. Startups kunnen zich tot 1 maart 2020 hiervoor inschrijven. Als startup heb je heel veel te doen met te weinig resources. Waarom zou je dan tijd steken in een accelerator programma? Onze startup coach van Enablemi, Saskia Gubler, legt het uit.

Interview met Saskia Gubler

Saskia, wat voor soort startups nemen deel aan BeStart?

“Wij richten ons op cleantech startups in Noord-Nederland. Dat zijn bedrijven met een technologie die bijdraagt aan het milieu, waterbeschikbaarheid of energiebesparing. De huidige startups zijn onder andere bezig met biotechnologie, agrifood, data, technologie, afvalstromen en tuinbouw.”

Mogen startups alleen meedoen als ze uit Friesland, Groningen of Drenthe komen?

“Nee hoor. Als je uit een andere provincie komt, maar mogelijkheden voor je business ziet in onze regio, ben je zeker welkom. Er zijn hier kansen genoeg. Friesland is inmiddels uitgegroeid tot meest circulaire regio van het land en zet daarnaast vol in op fossielvrij worden. De regio heeft sterke campussen op het vlak van watertechnologie, circulair plastic en agrifood. Kijk maar naar Hydraloop, die vestigde zich in Leeuwarden vanwege onze unieke positie (‘iedereen die hier zit doet iets met water…’) en dat pakte goed uit. Friesland is daarnaast koploper van Nederland met betrekking tot geluk, tevredenheid en ervaren van gezondheid. Dus waarom niet?”

Hoe ziet het BeStart programma eruit?

“Je begint met een DemoDay op 16 maart 2020, waarbij je gelijk wordt geïntroduceerd in het BeStart netwerk. Vervolgens neem je deel aan 12 maandelijkse werksessies. De inhoud van de sessies bepalen we aan het begin van de jaargang samen met de groep. We nodigen op basis van de behoefte mensen uit de praktijk uit, of laten gastdocenten vertellen over bedrijfskundige onderwerpen. Je business case, projectplanning, financiën, en uitbreiden van je team komen in ieder geval aan de orde. Verder word je een heel jaar individueel gecoacht en sparren de deelnemers met elkaar tijdens peer-to-peer sessies.”

Hoeveel tijd en geld kost het startups om aan BeStart mee te doen?

“Financieel kost het niets. Qua tijd ben je iedere maand ongeveer een dag kwijt aan de maandelijkse werksessie en individuele coaching. Verder is het aan jezelf wat je aan voorbereidingen doet. Hoe actiever je meedoet, hoe meer je eruit haalt. Het is een duurzame investering in jezelf en in je bedrijf.”

Wat hebben de startups die hebben meegedaan aan het programma gehad?

“Ze zijn allemaal erg enthousiast over het netwerk dat ze via BeStart hebben uitgebouwd. Er is in onze regio een flinke groep bedrijven en overheden die nauw betrokken zijn bij de cleantech ontwikkelingen in Noord-Nederland. Zij komen elk half jaar naar de DemoDays van BeStart om onze startups verder te helpen. Bijvoorbeeld door hen feedback te geven op de business case of ze te introduceren in hun netwerk. Daarnaast is ons team op de achtergrond voortdurend op zoek naar nieuwe nuttige, contacten die de deelnemers aan ons programma concreet verder kunnen helpen. We stemmen maandelijks met de deelnemers af wat en wie ze nodig hebben om de volgende stap in hun ontwikkeling te maken. Zo hebben we al heel wat startups aan een launching customer, een investeerder of een subsidie geholpen. Je ziet dat het voor startups met name lastig is om op het juiste niveau in een organisatie binnen te komen. Soms zijn ze jarenlang bezig met het leggen van contacten in een bepaald bedrijf. Vervolgens komen ze met iemand aan tafel die niet de gewenste invloed heeft. Daarin leveren wij als cleantech accelerator een flinke bijdrage.”

Wie zijn de iniatiefnemers van BeStart en wat is hun belang?

“Onze initiatiefnemers zijn Omrin, Ecomunity Park, WaterCampus en Paques. Ze komen ieder uit een andere hoek van de cleantech wereld. Omrin richt zich op afvalstromen en het sluiten van kringlopen, terwijl Ecomunity Park zich focust op bodem en biodiversiteit. WaterCampus houdt zich bezig met watertechnologie en Paques specialiseert zich in afvalwaterstromen en gasbehandeling. Door hun krachten te bundelen willen zij samen Noord-Nederland als circulaire regio versterken. Dat is ook meteen het unieke van BeStart. Ons netwerk ademt echt circulariteit, waardoor wij onze startups heel gericht kunnen helpen met de problemen waar zij tegenaan lopen. Een circulaire startup is, zeker op financieel gebied, echt anders dan bijvoorbeeld een IT-startup. Het duurt veel langer om een voet tussen de deur te krijgen in de markt en je hebt vaak te maken met vertragende wet- en regelgeving. Doordat er zoveel ervaring en motivatie in ons netwerk zit, maken wij hierin een groot verschil.”

Hoe kunnen startups zich inschrijven?

“Inschrijven kan tot 1 maart 2020 via onze website. De selectiedag vindt plaats tijdens de BeStart DemoDay op 16 maart 2020 in het Biosintrum. Daar pitch je innovatie aan het cleantech netwerk van BeStart en wordt bepaald of je mee mag doen aan het cleantech accelerator programma van 2020-2021. Het blijft dus nog even spannend!

We hopen dat veel startups zich inschrijven, want alleen al pitchen tijdens de DemoDay is een unieke kans. Je krijgt daar directe feedback op je product en je business case, waardoor je veel gerichter weer verder kunt. Heb je nog vragen of wil je meer weten over de selectieprocecure? Mail of bel mij dan gerust via 06 – 390 802 03 of saskia.gubler@enablemi.com. Ik sta je graag te woord. Je kunt ook contact opnemen met Ronald Wielinga via 06 – 121 388 76 of ronald@bestart.nl.

Foto: Saskia bespreekt het BeStart programma samen met collega’s Erik Matien en Anne Been van Enablemi en BeStart projectdirecteur Ronald Wielinga.