Geertje Dam aan het woord

Geertje Dam: Succes is beter willen zijn dan de norm, niets is vanzelfsprekend!

Door: Geertje Dam

Als vervolg op de workshop ‘Building High Performing Teams’, wordt het vandaag tijd dat we de ondernemers zelf onder handen gaan nemen! Centraal staat de vraag: wie ben jij als ondernemer en zijn de vragen die je stelt rondom je leiderschap en bedrijf terug te leiden naar je eigen persoonlijke profiel, tijd voor zelfreflectie en haar consequenties?

Dat doen we in het schitterende, circulaire gebouw van Wetsus, met een unieke duurzaamheidsclassificatie van 100% score op het gebied van waterbeheer, onder andere omdat ze haar eigen drink- en afvalwater zuivert en energie opwekt. Wetsus is een van de partners van het BeStart programma die de cleantech ondernemers begeleiden. Johannes Boonstra (executive board Wetsus) merkt vandaag bij de introductie terecht op:

Je kan wel een excellente wetenschapper zijn, maar dat maakt je nog niet een excellente ondernemer.

– Johannes Boonstra

Een mooiere brug naar de workshop had ik niet kunnen wensen.

Ik, als ondernemer, het grootste struikelblok en kans op succes!

Het is tijd dat we de ondernemers zelf gaan ‘profilen’, wat interessante inzichten geeft in eigen sterktes en valkuilen en daarmee nog essentiëlere risico’s voor de bedrijfsvoering. Hoewel men in eerste instantie had verwacht allemaal hetzelfde ‘ondernemers profiel’ te hebben, blijkt dat ‘we’ nogal verschillend te zijn. We zijn dan wel allemaal oprichters van een bedrijf, maar verschillen nogal in persoonlijkheid en karakter en daarmee in de voorspelbare risico’s voor de bedrijfsvoering en resultaten. Er ontstaat een overkoepelend thema waarbij het dilemma sturing centraal staat. De oprichters realiseren zich allemaal dat ze hoge eisen hebben die maken dat hun bedrijf staat, waar het nu is. Eisen die ze vooral zichzelf sterk opleggen. Hoe bouw je dan een cultuur die tegemoetkomt aan wat jij waardevol vindt en tot het huidige succes van je bedrijf heeft geleid? Hoe voorkom je die blinde vlek (die de meesten hebben) in je bedrijfsvoering? Helaas is niets vanzelfsprekend.

Het is belangrijk om je impliciete normen en waarden expliciet te maken, waarbij je eigen persoonlijkheid en karakter veelal de weg leidt.

Focus en interne discipline? Niet vanzelfsprekend

Hoe weet je of je met elkaar boven de norm ben uitgestegen, of je excellente resultaten hebt gehaald? Een team analyse geeft uitkomst. Want hoe wil je naar high performance toewerken als je niet kan benoemen wat de huidige norm is en hoe het eruit ziet? Hoe groter je teams, hoe meer kans op miscommunicatie en impliciete aannames. Hoe groot is eigenlijk het gat tussen resultaten en gedrag, lopend van onacceptabel naar gewenst en zelfs excellent?

Van impliciet en in je hoofd tot expliciet en op papier, al is het alleen al voor jezelf en als praatstuk met je mededirecteuren of teams. Om inzicht te krijgen in de onderlinge verschillen en focus die er altijd is.

Holocratie

Jij wilt misschien wel beter zijn dan je eigen norm, maar wat is dat dan? En weten je teamleden dan ook wat je daar mee bedoelt en dat je dit wellicht ook van hen vraagt? Natuurlijk heeft bijna geen enkele ondernemer zin in dit interne geneuzel en al zeker niet om dat op papier te zetten. De kreet holocratie, autonomie en zelfsturing van medewerkers komt als makkelijk excuus dan ook snel om de hoek kijken. Wat men daarbij even vergeet is dat radicale autonomie (ook binnen holocratie methodiek) niet bereikt wordt als je niet kristalhelder in je verwachtingen en verantwoordelijkheden bent. Holocratie vraagt namelijk ook om een ijzersterke interne discipline en heeft wel degelijk regels.

Focus en discipline naar de interne organisatie is niet als vanzelfsprekend een focus die de interesse wekt van een typische ondernemer, die meestal meer naar ‘buiten’ kijkt, kansen ziet en daar actie op onderneemt.

Elke uitbreiding van je team met meer dan 5 vraagt veelal om een herijking en duidelijkheid.

Geertje Dam

Onboarding en sales!

Vragen die we vervolgens doornemen beslaan twee thema’s: onboarding en sales. We nemen de 6 basisregels door voor een goede onboarding die ze  direct kunnen toepassen. Oftewel: hoe krijg ik mijn nieuwe medewerker zo snel mogelijk ‘up and running’.

 Een slechte onboarding leidt voor 30% van mensen die je aanneemt tot vertrek binnen een half jaar. Een goede onboarding zorgt voor 17% hogere performance.

Geertje Dam

Dan sales! Want inkomsten en cashflow zijn key voor een gezond en startend bedrijf. En nee, je klanten zijn niet als vanzelfsprekend ‘flabbergasted’ van je product of dienst. Weten ze überhaupt dat het bestaat? Kan je alvast deeldiensten verkopen? Zeker als je met corporates samenwerkt is compliance en contracten van essentieel belang. Dat leidt nogal eens tot vertraging in de onderhandeling en het daadwerkelijk sluiten van de deal. Tip is dan ook om dit, zeker bij corporates, niet tot het eind te bewaren. Waardoor je te veel energie gestoken hebt in verkoop en meetings… met de verkeerde mensen en de deal uiteindelijk toch knapt omdat je niet kan voldoen aan de ‘regulations’ van de corporate. Zoals gezegd, ondernemers houden over het algemeen niet zo van die interne discipline, en vergeten wel eens dat juist corporates niets doen zonder goedkeuring.

Krijg jij de ‘license to operate’ in dit bedrijf ook van de lawyers…  ?

Geertje Dam

Niets is vanzelfsprekend en excellente ondernemers zijn er gewoon niet zoveel. Ondernemerschap is hard werken. Gelukkig ondersteunt BeStart deze ondernemers, zodat ze niet voor alles het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

Ik wens daarom ook alle leuke en mooie initiatieven van de ondernemers van deze BeStart editie een succesvol 2020, want dat is niet vanzelfsprekend!

Geertje Dam

“Gain Insights, predict future actions and anticipate”

People & Analytics
Dr. Nassaulaan 5
9401 HJ Assen
geertje@peopleandanalytics.nl

peopleandanalytics.nl

Read my long posts and check out People & Analytics themes, High Performance, Composing All Star Teams